Excel'de Power Pivot
Excel'de Power Pivot yapısını anlamak için öncelikle temel düzaeyde veri tabanı mantığını bilmek gerekmektedir. Veri tabanı genel olarak, içinde çok fazla sayıda tablonun bulunduğu büyük bir yapı olarak düşünülebilir. Tabii ki bu yapıyı oluşturan tabloların hepsi birbirleriyle ilişki içerisindedirler. Genel olarak bu durum ilişkisel veri tabanı mantığı olarak adlandırılır. Örneğin bir alışveriş sitesinin veri tabanında kullanıcıların kayıtlarını tutan tablo ile siparişlerin listesini tutan tablo arasında ilişki vardır. Bu yaklaşımın bir benzeri de Excel'de mevcuttur. 2013 versiyonu ile Excel'e getirilen Power Pivot ile bu tarz yapılar kurulabilmektedir.
Bugün Power Pivotu anlatırken aynı zamanda da Excel'de nasıl tablo oluşturulur , tablolara nasıl isim verilir, elimizdeki veri ile nasıl Pivot Table yapılır, Dilimleyici nedir nasıl kullanılır gibi sorulara da cevap vermiş olacağız. Umarım faydalı olur.
Yapacağımız çalışmada 2 tane Excel tablosu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi tüm şehirleri listeleyen bir tablo. Bu tablo 2 sütündan oluşmaktadır (IL ve BASLIK ). İkincisi de bu şehirlere ait ilçeleri listeyen bir tablo. Bu tablo da 2 sütündan oluşmaktadır. (IL_ID ve BASLIK )
1. AŞAMA
İLLER TABLOSUNU OLUŞTURMA
1. aşamada il adlarını listeleyen tabloyu oluşturup, adının "İLLER" olarak değiştiriyoruz.
TABLO OLUŞTURMAK İÇİN VERİYİ SEÇ > EKLE > TABLO
TABLOYA İSİM VERMEK İÇİN TABLOYU SEÇ > TABLO ARAÇLARI > TASARIM > TABLO ADI
2. AŞAMA
İLÇELER TABLOSUNU OLUŞTURMA
2. aşamada ilçeler adlarını listeleyen tabloyu oluşturup, adının "İLÇELER" olarak değiştiriyoruz.
TABLO OLUŞTURMAK İÇİN VERİYİ SEÇ > EKLE > TABLO
TABLOYA İSİM VERMEK İÇİN TABLOYU SEÇ > TABLO ARAÇLARI > TASARIM > TABLO ADI
3. AŞAMA
"İLLER" TABLOSUNU VERİ MODELİNE EKLEME
Artık elimizde adları sırasıyla "ILLER" ve "ILÇELER" olan 2 tane tablo bulunmakta. Şimdi ise sırasıyla bu tabloları VERİ MODELİNE eklememiz gerekiyor.
VERİ MODELİNE EKLEMEK İÇİN TABLOYU SEÇ > POWER PIVOT > VERİ MODELİNE EKLE
4. AŞAMA
TABLOLAR ARASINDA İLİŞKİ KURMA
Şimdi sıra tablolar arasında ilişki kurmaya geldi. Elimizde iki tane tablo var ancak bu tablolar birbirinden bağımsızlar. Tablolar arasında ilişki kumak için ILLER tablosundaki ID sütünu ile ilçeler tablosundaki IL_ID sütünunu kullanacağız. Dikkat ettiyseniz ilçeler tablosundaki IL_ID sütünunu o ilçenin ait olduğu ilin plaka kodu.
İLİŞKİ TABLOSUNU AÇMAK İÇİN POWER PIVOT > YÖNET > DİAGRAM GÖRÜNÜMÜ (Yeni Açılan Pencerede)
5. AŞAMA
İLİŞKİ OLUŞTURMA
Artık bu aşamada tablolar arası ilişkiyi oluşturuyoruz. Aslında bunu yapmak gayet kolay. Diagram gürünümde tablolar kutucuklar şeklinde gösterilmekte aynı zamanda da kutucukların içerisinde tablo sütunlarımız listelenmektedir. İlişkiyi kurmak için; ILLER tablosundaki ID sütünunu seçip fareyi ilçeler tablosundaki IL_ID sütünunu sürükleyerek bırakıyoruz. Artık iki tablo arasında bir ok oluştu. Bu ok bizim ilişkimizi temsil ediyor.
6. AŞAMA
KURULAN İLİŞKİNİN TEST EDİLMESİ
Şimdi sıra birbiriyle ilişkili tabloların kullanarak özet tablolar yapmaya. Aslında yukarıda saydığımız işlemleri ilişki tablolardan yeni özet tablolar oluşturabilmek amacıyla yaptık. Öncelikle Pivot Table oluşturuyoruz.
PIVOT TABLE AÇMAK İÇİN POWER PIVOT > YÖNET > GİRİŞ (Yeni Açılan Pencerede) > PivotTable
Oluşturduğumuz pivot table'ın "PIVOTTABLE ALANLARINA" baktığımızda ilişkili olan 2 tablonun alanlarına ulaşabildiğimizi görmekteyiz.
7. AŞAMA
TABLO OLUŞTURMAK
Artık 2 tablonun istediğimiz sütünlarını kullanarak yeni tablolar oluşturmak elimizde. Örnek olması açısından ben burada satırlara illerin adlarını yerleştirip yanlarına kaç tane ilçeye ait olduklarını gösteren bir tablo yaptım. Daha farklı tablolar da oluşturabiliriz.
8. AŞAMA
DİLİMLEYİCİ
DİLİMLEYİCİ OLUŞTURMAK İÇİN ÇÖZÜMLE > DİLİMLEYİCİ EKLE > (Pivot Tablo üzerindeyken)
Dilimleyiciler genel olarak oluşturduğumuz pivot tablolara ekleyebileceğimiz daha görsel ve daha yenilikçi fitreler olarak tanımlayabiliriz. Ben burada iki tane dilimleyici ekledim. Bunlar sırasıyla illerin ve ilçelerin adlarını gösteren listeler. Bu dilimleyicilerin güzel yanlarının başında tablolar ilişkili olduğu için örneğin siz illeri listeleyen dilmleyiciden herhangi bir ili seçtiğinizde diğer dilimleyici o ilin ilçelerini listeliyor. Aynı zamanda eş zamanlı olarak pivot tablonuz da güncelleniyor.
Merhaba benim veri alacağım sayfalar dinamik. Bir veritanabından her sabah bir önceki günü yenileyerek yıllık satışlarımı excel de tutuyorum. Bahsettiğin gibi veri bulunan sayfayı tabloya çevirmek istediğimde "Dış bağlantıları var kesmemiz gerekiyor" gibi bir mesaj veriyor. Bu sorunu nasıl aşarım veya aşabilirmiyim?
YanıtlaSilSorunuzla ilgili olarak bir deneme yaptım. Veri tabanı değil ama internetten xml üzerinden anlık kur fiyatlarını (http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/today.xml) aldım. Bu veriyi excelin (Veri -- Dış Veri Al -- Webden) içine yerleştirdim. Bunu yapar yapmaz Excel bu verileri otomatik olarak tabloya çevirdi. Yenile dediğim zamanda da herhangi bir hata mesajı almadım. Yani sizin karşılaştığınız hata gibi bir mesaj almadım. Aldığınız hatanın kaynağı veri tabanı olabilir diye düşünüyorum. Umarım faydalı olmuşumdur.
Silİyi günler....
www.excelnedir.com