Excel'e yeni başlayanlar için bilinmesi gereken en önemli konuların başında temel matematik fonksiyonlarının Excel'de hızlı bir şekilde uygulanması gelir. Bu başlık altında Excel'de sıklıkla kullanılan matematiksel formülleri toplamaya çalıştım. Bunlar daha çok toplama, ortalama, standart sapma, yuvarlama işlemleri gibi işlemlerdir. Burada Excel'in içerisinde bulunan temel fonksiyonların yanında DEĞİŞİM ORANI ve TOPLAM İÇİNDEKİ PAY gibi formülleri de göstermeye çalıştım. Umarım faydalı olur.
1. TOPLAMA
=TOPLA(ARALIK)
En temel matematik fonksiyonu olan TOPLAMA işlemidir.
2. TOPLAM.ÇARPIM
=TOPLA.ÇARPIM(ARALIK 1;ARALIK 2)
Elimizde birden çok dizi olduğunu ve bunları satır satır çarpıp, en sonunda da genel toplamlarını almak istediğimiz bir durumda bu formülü kullanabiliriz.
NOT: Sütun uzunlukları eşit olmalıdır. Aksi taktirde boş hücreler sıfır olarak değerlendirilir.
3. ORTALAMA
=ORTALAMA(ARALIK)
En temel matematik fonksiyonu olan ORTALAMA işlemidir.
4. STANDART SAPMA
=STDSAPMA.S(ARALIK)
İstatistiksel kavramların başında yer STANDART SAPMA işlemidir. Bu işlemi Excel'de çok basit bir şekilde hesaplayabiliriz.
5. DEĞİŞİM ORANI
=[2. VERİ]/[1. VERİ]*100-100
Temel analiz çalışmalarında çok sık kullanılan DEĞİŞİM ORANINI burada yer alması gerektiği kanaatindeyim. Gerçi bu tarz göstergeler artık Pivot Tablolarda otomatik oluşturulmasına rağmen temel de nasıl hesaplandığının bilinmesi önem arz etmektedir.
6. TOPLAM İÇİNDEKİ PAY
=[DİZİNİN ELEMANI]/[DİZİ TOPLAMI]*100
Temel analiz çalışmalarında çok sık kullanılan TOPLAM İÇİNDEKİ PAY kavramının burada yer alması gerektiği kanaatindeyim. Gerçi bu tarz göstergeler artık Pivot Tablolarda otomatik oluşturulmasına rağmen temel de nasıl hesaplandığının bilinmesi önem arz etmektedir.
7. AŞAĞI YUVARLA
=AŞAĞIYUVARLA(SAYI;SAYI_RAKAMLAR)
Bazen yapacağınız analizlerde virgülden sonraki rakamların tamamına yada bir kısmına ihtiyaç duymayız. İşte AŞAĞI YUVARLA işlemi bu ihtiyacımızı yerine getirmektedir.Ancak unutmamak gerekir ki sayıyı sıfır yönünde aşağı yuvarlar.
8. YUKARI YUVARLA
=YUKARIYUVARLA(SAYI;SAYI_RAKAMLAR)
Bazen yapacağınız analizlerde virgülden sonraki rakamların tamamına yada bir kısmına ihtiyaç duymayız. İşte YUKARI YUVARLA işlemi bu ihtiyacımızı yerine getirmektedir.Ancak unutmamak gerekir ki sayıyı sıfırdan uzaklaşarak yukarı yuvarlar.
9. ÇİFT / TEK
=ÇİFT(SAYI) / =TEK(SAYI)
Yine yukarıda belirttiğimiz yuvarlama fonksiyonlarından olan ÇİFT VE TEK fonksiyonları sayı yuvarlama amacıyla kullanılır. Ancak yukarıdakilerden farklı olarak ÇİFT VE TEK fonksiyonları sırasıyla elimizdeki rakamı kendisine en yakın çift ve tek tam sayılara yuvarlamaya yarar.
10. EĞER SAY
=BAĞ_DEĞ_SAY(ARALIK) =EĞERSAY(ARALIK;KOŞUL)
Bu başlık altında iki tane fonksiyonu ele aldık. Bunlardan birincisi BAĞ_DEĞ_SAY fonkisyonudur. Bu fonksiyon ile elimizdeki bir diziden kaç tanesinin sayı ihtiva ettiğini sayarız. İkinci fonksiyon olan EĞERSAY fonksiyonu ise bağlı değer say fonksiyonunun biraz gelişmiş versiyonudur. Bu fonksiyon ile yine dizi içindeki elemanları sayarız. Ancak bu sefer belirli bir şart sağlayan değerleri sayarız
güzel olmuş
YanıtlaSil