Excel Inquire Sekmesi

Excel'de Inquire

Inquire Excel'in 2013 versiyonundan sonra eklenen, varsayılan olarak Excel programında olmayan bir eklentidir. Inquire nasıl eklenir bloğumdan Excel programınıza ekleyebilirsiniz.


Inquire içerisinde çok fazla sayıda çalışma sayfası barındıran çalışma kitaplarında eğer versiyon şeklinde çalışıyorsanız faydalı bir eklentidir. Söyle düşünebilirsiniz. Çalışma kitabınızda birden çok değişiklik yaptınız ve yöneticiniz bu değişiklikleri bir liste halinde görmek istiyor. Bu raporlama işlemini en kısa olarak Inquire eklentisi ile yerine getirebilirsiniz.


1. AŞAMA

Ben konuyu anlatmak için ufak bir örnek hazırladım. Söz konusu örnekte, birbirine çok benzeyen 2 tane dosya hazırladım. Dosyaların isimleri sırasıyla V1.xlsx ve V2.xlsx. Bu dosyaların içinde formul,açıklama ve hücre yapısı gibi farklı farklı durumlar mevcut. İkinci dosya olan V2.xlsx'da bazı ufak değişikliler yaparak kaydettim. Ayrıca bu değişiklikleri de farklı renkler kullanarak belirginleştirdim. Zaten aşağıdaki resimlerde durum görülmektedir.



2. AŞAMA

TABLONUN INQUIRE EKLENTİSİNE YÜKLENMESİ

Şimdi sıra oluşturduğumuz bu iki dosyadaki farklılıkları analiz etmesi için Excel Inquire eklentisine dosyaları göstermeye geldi. Bunun için COMPARE FILES butonun kullanacağız. Bu butonu tıkladıktan sonra karşımıza gelen ekranda karşılaştırmak istediğimiz dosyaları gösteriyoruz. Resimden de görüldüğü üzere ben V1.xlsx ve V2.xlsx dosyalarını gösterdim.

COMPARE FILES; INQUIRE > COMPARE > COMPARE FILES
NOT: Analiz etmek istediğimiz dosyaların açık olması gerekmektedir.


3. AŞAMA

RAPORUN ANALİZ EDİLMESİ

Çalışma sayfalarını yükleyip COMPARE butonuna bastıktan sonra bilgisayarımızda yeni bir pencere açılarak karşımıza aşağıdaki resimdeki gibi bir sonuç ekranı çıkmaktadır. Bu sonuç ekranı çeşitli tablolardan oluşmaktadır. Bu tablolardan ekranın üstünde olanlarına dikkatlice bakılırsa bizim çalışma kitaplarımızın (v1 ve v2) yan yana konulmuş halleridir. Aşağıdaki kısımdaki büyükçe tablo ise farkları listeleyen tablodur. Burada yaptığınız tüm değişiklikler listelenmektedir. Örneğin; formül değişiklikleri, format farklılıkları, içerik değişiklikleri vb.

4. AŞAMA

Aşağıdaki resimde de INQUIRE eklentisinine ait menu gösterilmektedir. Burada önemli olan bir husus ise Excel bize analizi farklı bir Excel çalışma dosyası olarak kaydetme imkanı sağlamıştır. Bunun için yapmamız gereken analizi oluşturduktan sonra EXPORT RESULTS butonuna basmak.




Umarım faydalı olmuştur. İyi çalışmalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder









Formül Nasıl Yazılır?

# İŞLEM
1 Çalışma sayfasında formülü girmek istediğiniz hücreyi seçin. (Örnek: A1)
2 = yada + tuşlarından birine basın.
3 Ardından sonucunu görmek istediğiniz formülü yazıp Enter tuşuna basın.


Formül Nasıl Yazılır (Hücre Aralığına)?

# İŞLEM
1 Çalışma sayfasında formülü girmek istediğiniz alanı seçin(Örn:A1:A5) .
2 = yada + tuşlarından birine basın.
3 Ardından sonucunu görmek istediğiniz formülü yazıp Ctrl + Shift + Enter tuş kombinasyonuna beraber basın.