Excel Senaryo Yöneticisi

Excel'de Senaryo Yöneticisi

Çeşitli parametrelere göre mevcut bir durumumuz olduğunu düşünün. Bu mevcut durumlara göre tablolarınızı hazırladınız. Ancak yöneticinizin mevcut durumu oluşturan parametrelerde yaşanabilecek değişiklikleri de anlık olarak görmek istediğini düşünün. Bu durumu en güzel çözümleyen Excel yaklaşımı Senaryo Yöneticisidir .

Yapacağımız örnek çalışmada bankadan belirli bir faiz oranı, vade yapısı ve belirli bir miktar para için aylık ödenecek taksit tutarları hesaplayan =DEVRESEL_ÖDEME fonksiyonu kullanılmıştır.

Ders Videosu

1. AŞAMA

MEVCUT DURUM

Mevcut durumda aşağıdaki resimden de görüleceği üzere yıllık yüzde 12 faiz oranından 360 aylık vade süresince toplam 5 milyon TL'lik borç alınması durumunda aylık 51.431 TL ödeme çıkmaktadır. Senaryo oluşturmak için öncelikle yapılması gereken menülerden Senaryo Yöneticini açıp EKLE butonuna basmaktır.

SENARYO YÖNETİCİSİ MENÜSÜ VERİ > DURUM DEĞERLEMESİ > SENARYO YÖNETİCİSİ

2. AŞAMA

MEVCUT DURUM VE SENARYOLARIN BELİRLENMESİ

Ekle butonuna bastıktan sonra karşımıza gelen ekranda öncelikle senaryo adı bölümünü doldurduktan sonra Değişkenler bölümüne faiz oranı hücresini seçip, durum ile ilgili bir açıklama yazdıktan sonra Tamam butonuna tıklıyoruz. Karşımız gelen son ekranda ise önceden Değişkenler bülümüne faiz oranı hücresini belirttiğimiz için sistem bizden yeni faiz oranı tutarını girmemizi istiyor. Birinci senaryomuz mevcut durum olduğu için yüzde 12 oranını koruyarak Tamam butonuna basıyoruz. Böylelikle birinci senaryomuzu oluşturmuş olduk.








3. AŞAMA

DİĞER SENARYOLARIN OLUŞTURULMASI

Yukarıda mevcut durumu içeren bir tane senaryo oluşturduk. Bunun gibi ben 4 tane daha senaryo oluşturdum. (Diğer senaryolar faiz oranların bir ve iki puan artırılıp azaltılması) Her yeni senaryo oluşturmada Ekle butonunu kullanıyoruz.


4. VE SON AŞAMA

SENARYOLARIN GÖRSELLEŞTİRİLMESİ

Senaryo oluşturma işlemi bittikten sonra bunları görselleştirmek amacıyla öncelikle ÖZET butonuna tıkladıktan sonra karşımıza gelen ekranda öncelikle Rapor Türü olarak Senaryo Özeti ni seçip Sonuç Hücreleri olarak da aylık ödeme hücresini seçtikten sonra Tamam butonuna basıyoruz. Excel otomatik olarak yeni bir çalışma sayfası açarak bütün senaryoları bir tablo şeklinde kullanmamıza sunuyor.



Umarım faydalı olmuştur. İyi çalışmalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder









Formül Nasıl Yazılır?

# İŞLEM
1 Çalışma sayfasında formülü girmek istediğiniz hücreyi seçin. (Örnek: A1)
2 = yada + tuşlarından birine basın.
3 Ardından sonucunu görmek istediğiniz formülü yazıp Enter tuşuna basın.


Formül Nasıl Yazılır (Hücre Aralığına)?

# İŞLEM
1 Çalışma sayfasında formülü girmek istediğiniz alanı seçin(Örn:A1:A5) .
2 = yada + tuşlarından birine basın.
3 Ardından sonucunu görmek istediğiniz formülü yazıp Ctrl + Shift + Enter tuş kombinasyonuna beraber basın.